Jedz powoli i dobrze pogryź

Jedz powoli i dobrze pogryź

Żołądek to niewielka, ale niezwykle istotna część naszego układu pokarmowego. Swoim wyglądem przypomina on niewielki woreczek. Jest wyściełany błoną śluzową. Zadaniem błony jest chronienie go przed szkodliwym działaniem enzymów trawiennych i kwasu solnego. Mimo swoich niewielkich rozmiarów jest on odpowiedzialny za bardzo poważne zadanie. Jego zadaniem jest rozdrabnianie, rozpuszczanie oraz wstępne trawienie pokarmu. Jest to mechanizm bardzo delikatny, o czym niestety bardzo często zapominamy. Zaczynamy o niego dbać zazwyczaj w momencie dopiero, kiedy pojawiają się jakieś problemy. Stres, nieregularne posiłki, jedzenie w pośpiechu, a także niedbanie o prawidłową dietę sprawia zaś że nasz żołądek zaczyna mieć poważne problemy z funkcjonowaniem. Zjedzony posiłek trafia do żołądka dzięki ruchom perystaltycznym, wędruje tam prosto z przełyku. Już po drodze jest mieszany z sokami trawiennymi. W normalnych warunkach, kiedy pokarm jest odpowiednio rozdrobniony przebywa on w żołądku około godziny. Jeśli jednak jedliśmy w pośpiechu, niedokładnie pogryźliśmy i rozdrobnili potrawę, to przebywa on tam znacznie dłużej. Wówczas możemy odczuwać dyskomfort oraz ból żołądka. Do tego mogą dojść różnego typu dolegliwości. Z tego powodu bardzo ważne jest nie tylko co jemy, ale też także to w jaki sposób jemy.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.