Gastropareza –choroba żołądka często występująca w parze z cukrzycą

Gastropareza –choroba żołądka często występująca w parze z cukrzycą

Jedną ze stosunkowo częstych dolegliwości żołądkowych zwłaszcza u osób chorujących na cukrzycę jest gastropareza. Choroba ta najogólniej rzecz ujmując polega na opóźnionym opróżnianiu żołądka. Towarzysza jej często ból, uczucie sytości niezależnie od wielkości spożytego posiłku, wzdęcia, ból brzucha, nudności i wymioty. Chory nie ma apetytu. Często mu się odbija. W przypadku przewlekłego chorowania na tę chorobę może dojść do znacznej utraty masy ciała, a także niedoborów żelaza, witamin, magnezu czy innych ważnych mikro i makroelementów. W celu zdiagnozowania gastroaparezy poza tradycyjnym wywiadem lekarskim stosuje się takie badania jak gastroskopia, badanie RTG klatki piersiowej czy manometria żołądkowo-jelitowa. W przypadku cukrzyków chorujących na gastroparezę bardzo często należy jednocześnie leczyć też hipoglikemię, która towarzyszy tej chorobie. Jednym z podstawowych zaleceń jest odpowiednio dobrana dieta. Chory powinien jeść częste, ale niewielkie posiłki z dużą ilością płynów. W przypadku bardzo ostrej postaci choroby powinny one posiadać nieco papkowatą mocno rozdrobnioną postać. Po posiłku zaś zalecany jest krótki spacer, który wspomoże pracę żołądka. Dieta powinna być uboga tłuszcze i błonnik pokarmowy. W przypadku palaczy konieczne jest całkowite odstawienie tytoniu. Jeśli zastosowanie odpowiedniej diety nie przynosi żadnych efektów konieczne jest wprowadzenie leczenia farmakologicznego.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.